maandag 29 maart 2010

Pasen in Toscane


Lamsrollade met aardappeltjes en kruiden uit de oven

6 personen

Ingrediënten

• 150 ml kruidige olijfolie
• 1 of 2 ontbeende (zuig)lamsbouten, totaal 1½ kg
• 1¼ kg krielaardappeltjes, schoongeboend
• 250 ml witte wijn

Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bereiden

Verwijder vetrandjes van het lamsvlees en bestrooi het aan beide kanten met zout en peper. Spreid het vlees uit op je werkvlak, met de binnenkant omhoog, en besprenkel het met ruim 5 eetlepels van de kruidige olijfolie. Bind het vlees met keukentouw op. Wrijf de rollade in met ca. 5 eetlepels van de kruidige olijfolie en leg hem in een grote braadslee. Plaats de braadslee in de hete oven zodat de rollade rondom mooi bruin kleurt (keer hem af en toe en reken 10-15 minuten per kant). Laat kleine krieltjes heel, snijd grotere exemplaren zo nodig doormidden. Schil ze niet. Schik de aardappeltjes rondom de rollade en schenk de wijn erbij. Plaats de braadslee nog 60 tot 75 minuten in de oven, tot de rollade gaar en goudbruin is en de aardappeltjes knapperig van buiten en zacht van binnen zijn. Soms is de rollade eerder klaar dan de aardappeltjes; neem hem in dat geval eerder uit de braadpan en houd hem warm onder aluminiumfolie terwijl je de aardappeltjes nog even verder roostert. Leg de rollade op een houten snijplank en snijd hem in dikke plakken. Schik ze op een schaal en schep er wat jus uit de braadslee over. Bestrooi de aardappeltjes met wat zout en schep ze rondom het lamsvlees of in een aparte schaal. Serveer het vlees met de aardappeltjes direct.

Extra benodigd

Keukengaren

Opmerking

'Dit is een traditioneel gerecht voor Pasen. Op paaszondag eet bijna iedereen in Toscane een heerlijk gebraden lamsrollade met salie en rozemarijn'

Het recept lamsrollade met aardappeltjes en kruiden uit de oven is afkomstig uit het kookboek Twaalf van Tessa Kiros

Geen opmerkingen:

Een reactie posten