dinsdag 23 november 2010

Reepjes biefstuk met kerstomaatjes, rucola en balsamicodressing


Ingrediënten voor 1 persoon
Uit Magnifico! van Gino D 'Acampo

1 entrecote (circa 250 gr)
3 eetlepels extra vergine olijfolie
5 kerstomaatjes, gewassen en doormidden gesneden
50 g rucola
1 eetlepel goede balsamicoazijn
vers geschaafde parmezaanse kaas
zout en versgemalen peper

Bereiding
Wrijf het vlees rondom in met 1 eetlepel olie en kerf de vetrand in met een scherp mes om te voorkomen dat het vlees bij het bakken kromtrekt.
Verhit een grillpan tot goed heet en bak de entrecote aan elke kant 2 minuten voor medium vlees (reken 2 minuten extra per kant als je hem goed gebakken wilt). Bestrooi hem met zout en peper en laat het vlees op een plank 1 minuut rusten.

Doe intussen de tomaatjes en rucola in een kom, giet de overgebleven olie erover, voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles met de vingers door elkaar. Schik de salade op een bord.

Snijd het vlees met een scherp mes in 2cm brede repen en verdeel ze op de salade. Besprenkel het gerecht met de balsamicoazijn en bestrooi het met de Parmezaanse kaas. Dien het direct op met bijvoorbeeld een glas iL Cassolare Rosso.

Smakelijk!

donderdag 4 november 2010

Konijn in honingsaus (Cunigghiu all'Auruduci)


Bereidingstijd: 1/2 dag of meer

Ingrediënten
Voor 4 - 6 personen:
1/2 fles rode wijn
3-4 takjes peterselie
1 middelgrote ui in plakjes
1 laurierblad
wat zwarte peperkorrels
1 mals, jong konijn in 8 stukken gesneden
zout naar smaak
vers gemalen peper
3 eetlepels bloem
6 eetlepels olijfolie
1 middelgrote ui in dunne plakjes
2 stengels bleekselderij grof gesneden
1 wortel grof gesneden
1 eetlepel kappers
2 maal een handvol geweekte rozijnen of sultanas
15 grote olijven zonder pit, gehakt
honing naar smaak, begin met 2 tot 3 eetlepels
4 eetlepels rode wijnazijn

Cunigghiu all'AuruduciEen klassiek recept uit de Siciliaanse keuken voor gemarineerd konijn. Gebruik liefst een wild konijn, maar als dat moeilijk te krijgen is, tam konijn of zelfs een malse kip zijn ook lekker op deze manier klaargemaakt.

Voor de marinade doe je de wijn, de peterselie, ui, laurierblad en peperkorrels in een kleine steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Laat een minuutje doorkoken en zet apart om af te koelen. Doe de stukken konijn in een ruime schaal en giet de marinade er overheen. Laat staan voor 6 tot 8 uur. Draai de stukken konijn zo af en toe eens om.

Haal het konijn uit de marinade en droog de stukken af met keukenpapier. Doe de bloem, wat zout en de vers gemalen peper in een papieren of plastic zak en doe de stukken konijn er een voor een bij onder stevig schudden zodat het vlees rondom bedekt is met een laagje bloem. Verhit de olie in een grote pan en braad de stukken konijn in ongeveer 10 minuten aan alle kanten bruin. Strooi tijdens het keren zo af en toe nog wat zout en peper over het vlees.

Haal de stukken konijn uit de pan en zet apart. Fruit nu de in plakjes gesneden ui, de selderij, de wortel, de kappers, rozijnen en olijven in de overgebleven olie in de pan gedurende 5 minuten onder voortdurend roeren. Doe het konijn terug in de pan. Meng in een kom de honing en de azijn en giet dit mengsel langzaam over het konijn. Breng aan de kook en voeg daarna de helft van de gezeefde marinade toe. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht sudderen tot het konijn gaar is. Voeg indien nodig nog wat van de marinade toe. Proef zo af en toe om te zien of er nog honing moet worden toegevoegd.

Smakelijk!