maandag 29 maart 2010

Pasen in Toscane


Lamsrollade met aardappeltjes en kruiden uit de oven

6 personen

Ingrediënten

• 150 ml kruidige olijfolie
• 1 of 2 ontbeende (zuig)lamsbouten, totaal 1½ kg
• 1¼ kg krielaardappeltjes, schoongeboend
• 250 ml witte wijn

Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bereiden

Verwijder vetrandjes van het lamsvlees en bestrooi het aan beide kanten met zout en peper. Spreid het vlees uit op je werkvlak, met de binnenkant omhoog, en besprenkel het met ruim 5 eetlepels van de kruidige olijfolie. Bind het vlees met keukentouw op. Wrijf de rollade in met ca. 5 eetlepels van de kruidige olijfolie en leg hem in een grote braadslee. Plaats de braadslee in de hete oven zodat de rollade rondom mooi bruin kleurt (keer hem af en toe en reken 10-15 minuten per kant). Laat kleine krieltjes heel, snijd grotere exemplaren zo nodig doormidden. Schil ze niet. Schik de aardappeltjes rondom de rollade en schenk de wijn erbij. Plaats de braadslee nog 60 tot 75 minuten in de oven, tot de rollade gaar en goudbruin is en de aardappeltjes knapperig van buiten en zacht van binnen zijn. Soms is de rollade eerder klaar dan de aardappeltjes; neem hem in dat geval eerder uit de braadpan en houd hem warm onder aluminiumfolie terwijl je de aardappeltjes nog even verder roostert. Leg de rollade op een houten snijplank en snijd hem in dikke plakken. Schik ze op een schaal en schep er wat jus uit de braadslee over. Bestrooi de aardappeltjes met wat zout en schep ze rondom het lamsvlees of in een aparte schaal. Serveer het vlees met de aardappeltjes direct.

Extra benodigd

Keukengaren

Opmerking

'Dit is een traditioneel gerecht voor Pasen. Op paaszondag eet bijna iedereen in Toscane een heerlijk gebraden lamsrollade met salie en rozemarijn'

Het recept lamsrollade met aardappeltjes en kruiden uit de oven is afkomstig uit het kookboek Twaalf van Tessa Kiros

donderdag 18 maart 2010

Milaan - San Remo... lekker!


We gaan het even hebben over San Remo. A.s. zaterdag de aankomstplaats tijdens de Primavera. Een wielerwedstrijd waar heel Italië over spreekt. Als je in de gelegenheid bent, zeker kijken zaterdag. Hou je niet van wielrennen? geen probleem. De plaatjes zijn prachtig.
De Italiaanse stad San Remo is een populaire badplaats met ongeveer 50.000 inwoners. De plaats heet in het Italiaans Sanremo, maar Nederlanders prefereren San Remo. De stad ligt aan de Riviera del Ponente (Italiaanse Riviera), een prachtige kuststreek aan de Middellandse Zee. De stad ligt binnen een uur autorijden van Nice en op minder dan 40 minuten van Monaco, waardoor het een prachtige uitvalsbasis kan zijn voor uitjes in het gebied.

Ondanks het internationale karakter blijft San Remo zijn eigen cultuur behouden. Dit is ook goed te ontdekken in de heerlijke culinaire specialiteiten die de stad rijk is. Bekende gerechten en hapjes zijn met name de Sardenera (een soort pizza), Focaccia (een dik brood, zeer populair als sandwich brood), Focaccia alle Cipolle, Torta Verde, Farinata en Tallescaanse olijven.

Zet juist deze specialiteiten zaterdag eens op tafel. Veel kijkplezier!

p.s. volgens de Italianen gaat Bennati winnen

zaterdag 6 maart 2010

Wat is de aperitieftrend in Milaan?

Het aperitief, dat drankje dat men voor het avondeten drinkt, is vooral in noord- en midden Italië uitgegroeid tot een vaste waarde. Het is tegelijk een ritueel en een levensgevoel. De Italianen genieten ervan in het bijzijn van vrienden of collega's. De gezellige Italiaanse afsluiter van de dag is vooral populair in Milaan, de 1 na grootste stad van het land en het centrum van de mode, economie en media. Wat hier een trend is, bepaalt niet veel later het leven in de andere grote steden van Italië. En wat wordt er dan gedronken in Milaan als aperitief vraagt u zich af. Natuurlijk Campari, een goed glas wijn maar zeker ook spumante rosato. Door KOOKitaliaans.nl uitgeroepen tot het aperitief van 2010. Mousserende rosé. Gebruikte druivensoorten zijn Raboso en Prosecco. Aardbeien en rozen op neus. Fijne en persistente bubbeltjes. Mooi rond en aantrekkelijk. Zeker eens proberen, Salute!

vrijdag 5 maart 2010

Vis bakken lastig? Welnee



Ballarini is het toonaangevende merk in het topsegment van anti-aanbak pannen. De onderscheidende waarden van het merk zitten in de krachtige link met de Italiaanse en internationale keuken en de technologische en creatieve innovatie van de producten, hetgeen wordt weergegeven door de slogan "De toekomst van de traditie".

Kijk maar eens naar deze Ballarini Alta Cucina vispan. Met KERAVIS anti aanbak laag. Een zéér modern uiterlijk door het geborstelde aluminium. De greep is gemaakt van geklonken RVS. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, behalve inductie. En nu komt het... deze pan heeft een diameter van maar liefst 36 cm! Kom maar op met die zeebaars, forel of tong. Leuk cadeautje ook. En alleen exclusief te verkrijgen via www.kookitaliaans.nl

Risotto koken is leuk... ja vast.


Risotto koken is niet mijn favoriete bezigheid. Het maken van een goede risotto is niet eenvoudig. Maarja.. het is ontzettend lekker. Hieronder een klassiek recept met risotto, zelf geprobeerd en zeker de moeite!

Ingrediënten

1 liter kippenbouillon
2 eetlepels goede olijfolie om in te bakken
2 sjalotjes, gesnipperd
50 ml droge witte wijn
25 gram boter
50 gram Parmezaanse kaas, in stukjes of geraspt

Bereiden

Verwarm de kippenbouillon zachtjes in een pan. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de sjalotjes 2 minuutjes. Voeg de rijst toe. Bak de rijstkorrels al roerend met een houten lepel tot ze omhuld zijn met een laagje olie. Voeg de witte wijn toe en roer net zolang tot de wijn volledig is opgenomen.

Schenk een soeplepel boullion bij de rijst. Laat de rijstkorrels de boullion absorberen en voeg opnieuw een soeplepel boullion toe. Wacht steeds tot de eerder toegevoegde boullion volledig door de rijst is opgenomen.

Haal de pan van het vuur en voeg de boter en de Parmezaansekaas toe. Laat de risotto 1 tot 2 minuten staan en roer dan goed. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de risotto meteen.

Smakelijk!

Penne rigate met ragout van konijn en paddestoelen. Toe maar..


Ingrediënten:

500 gr konijn in stukken gesneden
400 gr penne
1 fles rode wijn
6 peperbolletjes
tijm
selder
1 ui
50 gr gedroogde morieljes (of andere paddestoelen bijv. eekhoorntjesbrood)
250 ml room
50 gr spek
bloem
50 gr boter
peper
zout

Bereiding :

Doe de stukken konijn, zonder beentjes, in een kom. Overgiet met de wijn. Voeg peperbolletjes, tijm en selder toe. Laat 10 uur marineren. Snijd het spek in blokjes. Bak dit, samen met de fijngesnipperde ui in de boter. Haal het konijn uit de marinade. Laat uitlekken en bak de stukken bruin bij het spek. Kruid met peper en zout. Voeg beetje bij beetje de marinade toe en laat het vlees minstens 1/2 uur garen. Kook de pasta beetgaar en giet af.
Laat een lepel boter smelten in een pan. Voeg een lepel bloem toe en laat dit goed warm worden. Roer om met een houten lepel en voeg dit mengsel bij het vlees. Week de gedroogde paddestoelen in warm water. Spoel ze goed af om alle vuil te verwijderen en voeg ze bij de saus. Laat alles nog 5 minuten garen. Voeg op het laatste de room toe Kruid met paper en zout.
Meng de pasta met de ragout en dien onmiddellijk op. Probeer dit gerecht ook eens met pappardelle.

Buon appetito!